Spesielt farlig for ungdom

Hasj og marihuana er enda farligere for ungdom enn for voksne.

Det finnes mange grunner til at man bør holde seg unna hasj, marihuana og andre cannabis-produkter. Og det er mange grunner til at det ikke bør bli lovlig å selge eller kjøpe disse.

Vi som jobber for at ungdom skal kunne leve aktive, gode liv – uten at rus f**** opp ting for dem, er blant annet bekymret for at cannabis skader unge menneskers hjerner …

Uferdige hjerner og cannabis

Når man er ung er nemlig ikke hjernen ferdig utviklet. Sorry, men sånn er det bare. Både hjernen din og ryggraden er en del av det som kalles sentralnervesystemet. Dette begynte å utvikle seg allerede da du var et fire uker gammelt foster. (Altså fire uker etter at moren og faren din … You know…) Og det fortsatte, og fortsetter, å utvikle seg etter fødselen. Den bløte massen oppi hodet ditt er faktisk ikke fullmoden før du er 25 år gammel. Er du 25? Nei, ok, da bør du være klar over følgende:

Cannabis endrer hjernen

Det finnes haugevis av studier som viser at om man bruker cannabis, kan det endre hvordan hjernen er satt sammen og hvordan den fungerer (1). Dette gjelder særlig områdene som påvirker følelsene, hukommelse, læringsevne og kognitive evner. Og det kan det jo være greit å være klar over om du for eksempel har et ønske om å bevare evnen til å, ja … Tenke, føle, lære. Sånne ting.

Dummere av cannabis

En annen «not-so-fun-fact». det kan være greit å være klar over, er at du rett og slett blir dummere av cannabis-bruk. (2) En omfattende studie som ble gjennomført på New Zealand viser nemlig at tenåringer som begynte tidlig med cannabis, og brukte det ofte, fikk IQ-en sin redusert med 8 poeng. Å-t-t-e poeng! Den samme studien fant også at blant de som begynte å bruke cannabis i voksen alder, steig IQ-en igjen hvis de sluttet. Hos ungdom fant man ingen slik bedring. Altså: Varige skader. No turning back.

Få bedre karakterer – slutt!

Mer? Ok, en annen studie det kan være fint å være klar over, er en som ble gjennomført i Nederland, i universitetsbyen Maastricht (3). Der testet man å kutte tilgangen til cannabis-cafeer (som faktisk finnes og er lovlig der) for noen av studentene. Man oppdaget da at skoleresultatene deres gitt opp. De gjorde det bedre på skolen enn andre studenter, som fremdeles hadde tilgang til cannabis. Effekten var sterkest for de svakeste studentene, med andre ord de som sto i størst fare for å droppe ut av studiene.

Mindre kontroll

Noen synes kanskje vi i Juvente er kjipe som er imot cannabis. Tja, egentlig er vi ikke så interessert i cannabis. Vi er interessert i ungdom! Og at ungdom skal ha det bra. Derfor er vi også tilhengere av at et stoff, som er så skadelig for unge, fortsatt skal være forbudt. En av verdens ledende cannabis-forskere Nora Volkow beskriver effekten på cannabis-brukere slik: «Livene deres er ofte miserable fordi cannabisstoffene faktisk ødelegger de hjernekretsene som gir dem evne til å føle, være bevisste og ha fri vilje». For oss er ikke dette forenelig med å leve et godt, aktivt liv!

Aldersgrense da, eller?

Nå vil sikkert noen mene at alt dette er et godt argument for å innføre aldersgrense på bruk av cannabis. Altså, gjøre det lovlig, men sette 25 års aldersgrense, så unge menneskers uferdige hjerner blir skånet. Det er jo et alternativ. For det er jo ingen under 18 år bruker alkohol, røyker og snuser? Eller?

(1) Shrivastava m.fl. 2011; Crean m.fl. 2011; Hall 2014; Volkow m.fl. 2014
(2) Meier, m.fl., 2012
(3) Marie & Zølitz, 2015

    Kommentér gjerne

    Er du klar for en bedre verden? Vil du avstå fra alkohol og andre rusmidler?
    Bli medlem i Juvente!