Forbudet begrenser cannabisbruk

At cannabis er forbudt, gjør at færre bruker det. Og det er bra!

I Norge er det forbudt å kjøpe, selge og bruke cannabis. Det vil si at alle produkter som er laget av cannabis-planten, slik som hasj, marihuana, cannabisolje og så videre er forbudt. Og det er bra! Forbudet gjør at færre tester og bruker disse stoffene.

Tilgjengelighet = økt bruk.

Det er egentlig veldig enkelt: Du kan ikke bruke noe du ikke få tak i. Hvis du ikke finner cannabis på butikken, på apoteket eller på nett, så får du rett og slett ikke kjøpt det. Og når du ikke får kjøpt det, får du ikke brukt det. (Med mindre du er villig til å bryte loven, da).

Å gjøre et stoff utilgjengelig på denne måten, eller begrense tilgjengeligheten for å redusere bruk er egentlig akkurat det samme vi gjør med alkohol og tobakk – eller våpen for den saks skyld. (Det er vel bare de tøffeste cowboyene i våpen-lobbyen som vil påstå at økt tilgjengelighet ikke fører til økt bruk).

Fra hasj til helvete. Neida.

Anyway …  Det er derfor vi blir småstressa når folk står på barrikadene for å legalisere cannabis. Legalisering vil føre til økt tilgjengelighet, som igjen fører til økt bruk. Og det trenger vi virkelig ikke. Vi vet at cannabis har mange negative effekter – ikke minst på unge. (Og nei, det er ikke sånn at alle som røyker en joint kommer til å begynne med kokain og så heroin, og så mister de huset, kjæresten, jobben og ender opp på gata.  Men vi vet at cannabis svekker evnen til å lære, tenke, føle og det kan føre til depresjoner og andre psykiske problemer– og for noen er det en effektiv oppskrift på «Hvordan ødelegge alt».

Peace and love, folkens!

Som sagt: Det trenger vi virkelig ikke! Medlemmene i Juvente er en herlig gjeng av ungdommer fra alle deler av landet. Vi tilhører alle forskjellige kulturer, etnisiteter, livssyn og kjønnsuttrykk. Vi drømmer om en verden hvor folk kan få være seg selv, leve fritt og gjøre som de vil – uten at alkohol, cannabis eller andre rusmidler skaper problemer og ødelegger fremtiden vår. Kan vi det, please?

Uansett mer cannabis

Så vil sikkert noen si at «Ja, men hvis vi legaliserer så er det lettere å kontrollere og holde oversikt over hva som selges og hva som brukes». Kanskje det. (Ellers så får man 2 markeder, ett som selger stoff lovlig og ett som selger det ulovlig. Og så er man omtrent like langt). Man kommer uansett ikke bort fra at bruken i alle tilfeller vil gå opp. Med legalisering kommer også større sosial aksept. Altså at folk tenker at «Cannabis ikke er no´stress, det er jo lovlig og greier … Kan umulig være farlig da. …». Og det ønsker vi heller ikke.

Cannabis-stigma

Mangel på sosial aksept er selvfølgelig kjedelig for de som vil kunne bryte loven i fred og ro uten å bli uglesett, men som et middel for å hindre bruk er det visstnok ganske effektivt. Rusforskningen er nemlig entydig på at mindre tilgjengelighet og manglende sosial aksept er sentralt for å redusere bruk og skader av rusmidler (1).  Så la oss holde på det forbudet vi har!

  1. Actis, 2015

    Kommentér gjerne

    Er du klar for en bedre verden? Vil du avstå fra alkohol og andre rusmidler?
    Bli medlem i Juvente!