Den som røyker, drikker mindre… eller?!

Joda, vi har hørt det mange ganger: at dersom hasj, marihuana og andre cannabisprodukter hadde vært lovlig, ville folk drukket mindre alkohol. Og mindre alkoholforbruk, betyr mindre fyllekjøring, voldshendelser, ødelagte familier, skrumplever åssåvidere. Joda, alkohol er ekstremt skadelig. Så kunne vi jo diskutert om cannabis er så veldig mye mindre skadelig, og ranta sidevis om akkurat det. Men det får bli et annet blogginnlegg. Det vi vil fortelle deg nå er faktisk at: nei, cannabis funker ikke som en erstatning for alkohol. Snarere tvert i mot!

 

Høy og full kontroll på alkoholinntaket

For den som har røyka en joint har full kontroll på hvor mye hen drikker, eller? Maybe not so much. Mange tenker kanskje at man med cannabis oppnår den rusen man ønsker seg, ergo: man trenger ikke alkohol. Men fakta er at blandingsbruk er normen. Altså den som bruker cannabis, bruker det helst sammen med alkohol. Studier fra Norge viser at cannabis i 80% av brukstilfellene taes sammen med alkohol (1). Mye sannsynlig fordi alkohol forsterker effekten av cannabis. Med andre ord: cannabis fungerer ikke som en erstatning for alkohol. Faktisk så lite som 2% av cannabisbrukerne er rene brukere, altså de drikker ikke alkohol (2)

 

Jo mer cannabis, desto mere alkohol

Okey da, so what om en tar en pils sammen med jointen. Det er da ikke så ille. Men det er det da, at det som regel ikke blir med den ene pilsen etter den ene jointen. Faktisk drikker cannabisbrukere ekstremt mye mer alkohol enn ikke-brukere. En person som ikke har prøvd cannabis, drikker gjennomsnittlig 3 liter alkohol i året. De som har prøvd cannabis drikker i snitt 8 liter alkohol i året. Og de mer faste cannabisbrukerne (som har prøvd cannabis mer enn 20 ganger), har et gjennomsnittlig alkoholkonsum på …hold deg fast… 13 liter alkohol i året! Altså fire ganger mer enn den som aldri har prøvd noen form for cannabis.

 

Don’t legalize it

Så hvorfor kan dere ikke bare jobbe for å forby alkohol da? Joda, det hadde vært digg det… Men med tanke på at alkohol er verdens mest brukte rusmiddel og tillatt i de fleste land, skal vi i Juvente holde oss til å kjempe for å redusere alkoholforbruket. Og en legalisering av cannabis vil altså ikke redusere bruken av alkohol. And that’s a fact.

 

  1. Pape m.fl., 2009
  2. Nyberg, 2014

    Kommentér gjerne

    Er du klar for en bedre verden? Vil du avstå fra alkohol og andre rusmidler?
    Bli medlem i Juvente!