Cannabis skader flere enn brukerne

Selv om dagens forbud mot cannabis sikkert er kjipt for de som liker å ta seg en chartertur til chille-land, er det veldig, veldig bra for alle oss andre!

Det er nemlig ikke slik at cannabis-rus kun angår den som bruker det. Når noen røyker marihuana eller hasj, eller smører tampongen sin med cannabis-olje (jepp, I shit you not), så angår det menneskene rundt dem. Det angår venner, foreldre, besteforeldre, kjærester, lærere, søsken, helt random folk – og det angår oss i Juvente, som ikke ønsker noe annet enn at ungdommer skal få lov til å ha en god oppvekst, uten at rus ødelegger for dem.

Cannabis er skadelig

For dette vet du jo: Cannabis påvirker hjernen din. (And not just in a good way). Den påvirker følelsene, hukommelsen, evnen til å lære og tenke. Og det svekker evnen til impulskontroll. Det betyr at brukerne både blir sløvere, dummere og lettere tar dårlige valg som kan få store konsekvenser – og ikke bare for en selv. Kan du tenke deg hvor dritt det er å se klassekamerater som bare kopler ut? Eller hvordan det er å henge med venner som er sykt moody og som du aldri vet om du kan stole på?

Din frihet – my pain in the ass

Så vil sikkert noen si at «Ja, alt dette er kjipt, men folk må tross alt få bestemme over sin egen kropp! Sitt eget liv!» Dette er noe man stadig hører som argument for at cannabis bør legaliseres: Folk må ha FRIHET til å gjøre som de vil! Ahhhh, det høres så fint ut, men så er det dette med frihet da…  Når noen har frihet til å gjøre som de vil, går det ofte ut over friheten til noen andre. Din frihet til å bli høy er ikke forenelig med min frihet til å leve i et samfunn hvor jeg slipper å være omgitt av rus og rusede mennesker.

Cannabis og bilulykker

For eksempel i trafikken. Er du klar over at ca hver tiende bilulykke i Norge henger sammen med cannabis bruk? Rusen påvirker nemlig bevegelsesferdighetene, slik at man reagerer saktere, får dårligere konsentrasjon, dårligere balanse og koordinasjon. Noe som er skikkelig bad når man kjører bil. Og seff øker det risikoen for ulykker (1). Dette er det gjort flere studier på (2). Den akutte cannabis-rusen påvirker også korttidsminnet og andre kognitive evner, og høye doser kan til og med gi hallusinasjoner og psykose (3). Som heller ikke er spesielt bra når man skal kjøre.

Så hvis du ruser deg og setter deg i bilen eller på mopeden og durer av gårde – så ja, da er det en god sjanse for cannabis er skadelig for andre enn deg selv.

Kanskje like greit å holde cannabis forbudt?

  1. Bramness, 2013
  2. Hall, 2014
  3. Bramness, 2013

    Kommentér gjerne

    Er du klar for en bedre verden? Vil du avstå fra alkohol og andre rusmidler?
    Bli medlem i Juvente!