Bonusinnlegg: Cannabis er miljøversting!

Cannabis er ikke bare skadelig for helsen, men forurenser, bidrar til avskoging og reduserer biologisk mangfold.

Vi i Juvente har de siste ukene blogget om 11 gode grunner til hvorfor vi bør beholde dagens forbud mot cannabis. (Og ja, det betyr alt fra hasj, marihuana, cannabisolje, ja, you name it). Nå har vi lyst til å slenge ut en liten bonus-blogg: Grunn nummer 12. Nemlig at cannabis er skadelig for miljøet!

“How dare you…”  å produsere cannabis!?

Det er egentlig veldig merkelig at ikke flere har fått med seg dette. Selv ihugga MDG-ere kan finne på å forsvare cannabis og snakke varmt om legalisering. De kan umulig ha skjønt hva cannabis-produksjonen gjør med kloden vår. Cannabis er nemlig ikke så veldig «Greta Tunberg»-vennlig …

(PS: Hvis de er skikkelig geek på dette kan du sjekk rapporten «Knark en miljökatastrof»)

Cannabis er ikke «grønn»

Joda, planten er grønn. Bokstavelig talt. Men produksjonen av den er grå, svart, brun og kjip på alle måter. Før i tiden produserte man mye cannabis utendørs. (Hvis du har sett Narcos på Netflix for eksempel, så har du sikkert fått med deg de mexicanske narkokartellenes endeløse cannabis-åkre…) Men ettersom produsentene ønsket å gjøre cannabisen sterkere (øke mengden av stoffet THC, som skaper rus), flyttet de produksjonen innendørs. Denne innendørs-dyrkingen krever helt sinnsykt mye energi. Lampene som brukes er 500 ganger sterkere enn vanlige leselamper.

Cannabis sluker strøm og vann

I USA står marihuanaproduksjonen for 1 prosent av strømforbruket i landet. DET. ER. MYE. Faktisk er det like mycket som halva Sverige bruker i løpet av et helt år. «Ok, så da kan vi bare dyrke cannabis ute, da?» Joda, det aller meste av verdens cannabisproduksjon foregår fortsatt Narcos-style ute i Guds frie natur. Men å dyrke svære åkere i de varme, tørre fjellsidene i Mexico eller Colombia krever myyyyyye vann. Husker du for en tid tilbake da miljø-forkjempere og butikker boikottet avocadoer fordi produsentene skapte vann-mangel for bøndene i Chile? Cannabisplantene er ganske TØRSTE de også…

Ødelegger skog for å dyrke cannabis

En cannabisplante i varmt og tørt klima trenger 23 liter vann om dagen (!). I California anslår man at en passe stor cannabisprodusent bruker like mye vann som 60 husstander hvert år. Og da har vi ikke en gang nevnt hva denne industrien bruker av sprøytemidler, gjødsel og kjemikalier for å holde plantene fit-for-fight. Eller hvordan man hugger ned verdifull skog og driver bort dyreliv for å få plass til å dyrke dem.

Ikke legaliser

Som alle saklige argumenter mot cannabis, blir også dette møtt med at: «Ja, men hvis cannabis bare ble legalisert ville alt ordnet seg. Da kunne man kontrollert produksjonen …» Vel, det er ganske naivt å tro at staten skal klare å ta full kontroll på cannabis-produksjon og at all ulovlig produksjon da vil ta slutt. Uansett kommer man ikke bort fra at cannabis, lovlig eller ulovlig krever masse vann, strøm, jordbruksareal, transport osv osv – bare for å produsere noe som er helt og fullstendig unødvendig.

    Kommentér gjerne

    Er du klar for en bedre verden? Vil du avstå fra alkohol og andre rusmidler?
    Bli medlem i Juvente!